ЈУХОРСКЕ ВИЛЕ

ВРДЕНОВАЧКИ ОРЛОВИ

Успешно организована II “Џемијада” у Обрежу, победник екипа УГ “Долина Бачине”

10/12/2022

Привредно – туристичка манифестација “Џемијада”, у организацији Удружења жена “Јухорске виле”, одржана је у дворишту ОШ “Мирко Томић” у Обрежу. У такмичарском делу програма учешће је узело 12 екипа, а док је трајало припремање џема од различитог воћа, посетиоци су имали прилику да погледају богат културно – уметнички програм за који су били задужени КУД-ови “Коло” из Обрежа, “Боки 4. Јули” из Параћина, “Поточац” из Поточца и “Моравац ветерани” из Ћићевца.

Одржана је модна ревија Удружења “Вилин дом” из Ћићевца, а своју тачку имали су и млади каратисти Карате клуба “Темнић”. Другу по реду обрешку “Џемијаду” отворила је председница општине Варварин др Виолета Лутовац Ђурђевић пожелевши учесницима пуно среће у такмичењу, а организаторима успешну “Џемијаду”.

“Желим да вам се захвалим што сте данас били вредни и што сте нас окупили, захваљујем се свим учесницима што су данас са нама. Нажалост, две године због Ковида нисмо могли да се дружимо, али данас нам је дан када можемо то да надокнадимо и зато вас позивам да се данас лепо дружимо, у пријатној атмосфери, да уживамо и да најбољи победи”, поручила је председница општине др Виолета Лутовац Ђурђевић.

Сезона јагода у темнићком крају се завршила, али чланице Удружења жена “Сибин” из Обрежа наглашавају да је баш џем од јагоде најукуснији. “Кувамо џем од јагода, то је најбољи џем, не треба ништа да се убацује зато што је природно и најбоље воће”, наглашава Дренка Милетић из Удружења жена “Сибин”, чији штанд је проглашен за најлепши.

Треће место на овогодишњој “Џемијади” поделиле су екипе “Јухорских вила” и ЈКП “Варварин”, друго место припало је Унији жена СНС Варварин, док је награду за најукуснији џем однело Удружење грађана “Долина Бачине”.

“Ми смо ново удружење, недавно формирано, ово је наше прво учешће на оваквим манифестацијама, а наши спонзори су “Екстра Арабика” из Крушевца и “Бачина вино” и они су нам и омогућили да се овде појавимо. Надамо се да имамо занимљиве џемове, такмичарски џемови су џемови од урни, шаргарепе и јабуке, а у другој групи од шљива, рузмарина и од ђумбира, то су наши такмичарски џемови. Поред такмичења у припреми џема, изложили смо и наше медове са воћем, медове са поморанџом, са јагодом, али имамо и џем за дијабетичаре са аронијом и стевијом”, рекла нам је Весна Јовановић из Удружења грађана “Долина Бачине”.

Награда за најиновативнији џем припала је екипи Удружења “Вилин дом” из Ћићевца која је припремила џем од јабуке, али са још неким тајним додацима.

“Данас кувамо џем од јабука, са додацима који су тајна и под називом Вилин нектар. “, каже Весна Миладиновић из Удружења “Вилин дом” и подсећа да је ово удружење настало 2015. године. “Вилин дом” се бави очувањем народне радиности, старих заната, али на неки нов начин, прилагођен данашњем времену.

Развојни центар Србије из Крушевца је од самог почетка део “Џемијаде” у Обрежу и ово је њихово друго учешће. “Кувамо џем од брескве и продаја свих предмета на нашем штамду је хуманитарног карактера тако да ће сав приход ићи за помоћ Катарини Арсић, нашој суграђанки из Крушевца којој је потребан новац за набавку нове протезе”, наглашава Сања Богосављевић.

Покровитељ друге по реду “Џемијаде” у Обрежу је општина Варварин, а “Јухорске виле” су испуниле дато обећање тако да је првој беби рођеној 2020. године, малом Василију Николићу из Обрежа, уручен златник.

“Џемијаду” је посетила и потпредседница Српске напредне странке и народна посланица у Народној скупштини Републике Србије Невена Ђурић.

Подели
Skip to content