ЈУХОРСКЕ ВИЛЕ

ВРДЕНОВАЧКИ ОРЛОВИ

Обреж

Општи подаци о Обрежу

Положај села

Село Обреж лежи у питомој моравској долини, између 21°07´30“ и 21°26´35“ источне географске дужине и 43°37´30“ и 43°52´30“ северне географске ширине, на јужном делу Шумадије, на просторима перипанонских регија Великог и западног поморавља. 

Обреж се налази са леве стране реке Велике Мораве, захватајући својим атаром 2257 хектара. Сеоски атар захвата обе обале Мораве и пружа се правцем север-југ и то између реке Велике Мораве и пута варварин – јагодина. У ранијим временима Обреж се налазио на десној обали реке Велике Мораве, која је некада протицала управо на месту где се данас налази већи део села. У највећем делу сеоског атара налази се квалитетна и плодна земља: кумсача, мура и црница, док је нешто слабијег квалитета земља на Јухору, где су махом сеоски забрани.

Територијално Обреж се налази у Темнићу и највеће је село варваринске општине. Изнад обрежа уздиже се планина Јухор. Јухор (774 m) се налази између Велике Мораве на истоку и Левча на западу, Темнића на југу и Белице на северу. Пружа се у правцу север-југ. Спада у родопске планине. Врх Јухора зове се Велики Ветрен. Археолози су ,1997. године, на врху Јухора открили келтско утврђење. Том приликом археолози су открили 140 предмета који су припадали Келтима. Захваљујући свом повољном географском положају налази се на веома значајном правцу путева: Крушевац – јагодина и Параћин – Крагујевац.

Географске карактеристике

Област у којој су смештене границе Обрежа одликује умерено – континентална клима, првенствено хладне уима и топла лета са специфичним модификацијама. Утицај климе на Панонску низију изражен је у току зиме, када хладне масе ваздуха у јачим налетима допру долином Велике Мораве, а већ у пролеће осећамо јача струјања топлих јужних ветрова. Од ветрова најчешће дувају кошава, југ и северац.
Површине плодног земљишта у подножију Јухора су махом засејане житарицама, а на брдима и брежуљцима су виногради и воћњаци, док су на обронцима Јухора шуме.

Туристички потенцијал

Верски објекти

Храм Светог пророка Илије

Храм Светог пророка Илије подинут је 1901. године у време служења пароха Божидара Милићевића. Освештан је 1907. године од Митрополита српског Димитрија. 

Иконе на иконостасу израђене су у предузећу „ Павловић и Марковић“ у Београду. Иконостас у дуборезу рад је Драгутина Стојановића из Варварина. 

Звоник је дограђен 1972. године. Парохијски дом је саграђен 1975. године, а црквена сала 1994. године. Епископ шумадијски г. Јован освештао је малим освећењем 03. новембра 2022 године Храм Светог Илије у Обрежу. 

У Храму је 2021/2022 године урађено подно грејање, а у септембру 2022. године започето је фрескописање.


Парох: протојереј Ђорђе Марјановић

Храм Светог праведног Лазара

Храм Светог праведног Лазара је подигнут 1937. године на локалитету Врденовац, где је пронађена икона Светог Лазара из Витаније. 

Ова капела је 1984. године на западној страни продужена за пет метра, дозидан је звоник и постављен је нови кров. 

Црква је освештана 15. септембра 1984 године од Епископа шумадијског др Саве. Припада парохији Обреж.

Јухор - Мистериозна планина неизмерне лепоте

Јухор је планина која се налази у Шумадији, између Велике Мораве на истоку, Левча на западу, Темнића на југу и Белице на северу. Пружа се у правцу север-југ. Планина Јухор спада у Родопске планине. Највиша тачка ове планине је врх Велики Ветрен, са надморском висином од 773 метара. Простире се на територији више општина, међу којима су Параћин, Ћуприја, Рековац, Јагодина и Варварин.

Јухор је једна врло мистериозна планина и за њу се везује велики број легенди. Назив Јухор је словенског порекла. Планина поседује велики број интересантних места, а село Обреж се налази у самом подножју планине. Девојачка стена –камен висине преко 20 метара, за који се везује неколико легенди. По једној од њих, коју мештани и дан данас препричавају, девојка је бежала од Турака. Препливала је Мораву и стигла управо до овог камена. Како више није имала снаге и куда да побегне, а није хтела да падне у руке Турцима, она је скочила са стене. Недалеко од Девојачке стене, налазе се остаци средњовековног келтског града, који су откривени 1997. године. Поред остатака града, пронађено је и 140 предмета, који су припадали Келтима. Четири келтска коњаника, узјахали су у густе шуме и никад нису изашли. Много векова касније, после хајке на лисицу, преплашена животиња је изнела део узенгије једног од коњаника.

Друидска пећина – Откривена је 1999. године и једина је таква грађевина у југоисточном делу Европе. Када је ово место откривено, сматрало се да је у питању храм. Пронађена је за време снимања филма о јухорском келтском утврђењу. Пешачење је веома популарно на Јухору. Боравак у овако нетакнутој природи прија свакоме ко је посети. Свеж ваздух и бег из градске гужве никога не остављају равнодушним.

На планини Јухор постоји и уређена стаза за планинарење. Почетак стазе се налази код манастира Светог Николе у селу Својново. До њега води узан асфалтни пут. На самом врху Јухора се налази књига за упис и печат. Са врха се може доћи и до шумарске куће Змајевица, испод које се налази извор са питком водом. За љубитеље природе и камповања Јухор је идеално место.

Врденовац

Старо село Врбовац које се налазило на данашњем потезу Врдоновац (Врденовац) које мештани Обрежа директно везију у свом предању за настанак данашњег села није непознато у археолошкој и историјској литератури. 

Приликом рекогносцирања овог терена од стране београдских археолога 50-тих година прошлог века, на поменутом потезу је констатовано постојање средњовековног насеља, са остацима цркве која се некад ту налазила.

 Поред поменутог старог села Врбовца у атару села Обреж налазило се и село „Бабин До“ што потврђују и аустријски документи из 1735. године.

Skip to content