ЈУХОРСКЕ ВИЛЕ

ВРДЕНОВАЧКИ ОРЛОВИ

Прва “Џемијада” надмашила очекивања, задовољни и организатори и гости

30/11/2022

У дворишту Основне школе “Мирко Томић” у Обрежу, у организацији Удружења жена “Јухорске виле”, одржана је прва по реду привредно – туристичка манифестација хуманитарног карактера “Џемијада 2019” која је окупила око двадесетак екипа које су се такмичиле у кувању ове слатке посластице.

Поред џема који се данас кувао највише од јагода, али и од шаргарепе, чланови Ловачких актива из Обрежа кували су гулаше од дивљачи, а пекли су се и прасићи. Такође, посетиоци су могли да погледају и богат културно – уметнички и спортски програм, у спортским играма такмичили су се малишани, старији су се такмичили у надвлачењу конопца, а наступила су и културно – уметничка друштва “Коло” из Обрежа, “Боки 4. Јули” из Параћина и “Буковик” из Мозгова.

На импровизованој бини испред школе у Обрежу наступили су млади талентовани музичари, представили су се и чланови Карате клуба “Обреж”, а пар песама је отпевао и познати певач из овог краја Дејан Живић.

Спонзори овогодишње “Џемијаде”, којих је било више десетина, заслужни су за богат наградни фонд па су тако учесници који су се такмичили у три категорије, за најукуснији џем, за најиновативнији џем и за најкреативнији штанд, добили и вредне награде.

Душица Тодоровић из Параћина, чланица екипе “Краљице од џема”, истиче да је организација “Џемијаде” била одлична тако да ће и наредне године сигурно поново доћи у Обреж, али и на јесен када ће бити организована још једна интересантна манифестација у Обрежу.

Током програма, посетиоци “Џемијаде” могли су да прате и занимљиву причу брачног пара из “Гргуревца”, Милојке и Милојка, глумаца аматера из културно – уметничког друштва “Коло” Бобана Томића и Горана Пантића који су комичним скечом насмејали све присутне.

“Дошла сам из Гргуревца ноћас, 162,5 км сам путовала, све сам понела, међутим они ме од јутрос шутираду те овам, те онам, никако да ми обезбеде неки штанд где ја могу да спремам нешто. Међутим, ће да се поправе до краја, ово им прва “Џемијада” тако да не могу да се жалим да су лоши, има ту да се поједе и да се попије, окупио се пуно народ тако да рачунам да ће и догодине да се покажу у много бољем светлу”, рекла нам је Милојка и апеловала на грађане да ако негде примете њеног мужа да јој га доведу. Та “потера” је ипак завршена срећним крајем, Милојко је стигао у Обреж комбајном.

Сумирајући утиске на крају овогодишње “Џемијаде” председница “Јухорских вила” Драгана Ћосић није крила задовољство одзивом како такмичара, тако и посетилаца.

“С обзиром да је ово прва “Џемијада” у Обрежу, следеће године биће опет у овом периоду, нисмо се надали оволиком одзиву, али упркос киши која је јутрос почела било је око двадесет такмичарских екипа и доста људи. Наши ловци су нам доста помогли, момци су се поделили у четири екипе, једни су кували гулаш, други пекли прасе, а ове године је било присутно и доста спонзора којима се од срца захваљујемо”, наглашава Драгана Ћосић.

Она додаје да се поред џема од јагоде, који је највише био присутан у шерпама такмичара, кувао и џем од шљиве, шаргарепе, малине, али и најављује још једну веома занимљиву манифестацију која ће бити одржана на јесен ове године, о чему ћемо више информација објавити у наредном периоду.

Што се тиче награда, треће место у категорији за најукуснији џем поделиле су екипе “Дебељуце” и “Краљице од џема” из Параћина, друго место поделиле “Златна плетеница” из Бошњана и Технолошка школа из Параћина, док су пехар подигле чланице породичног газдинства “Гајић” из Кобиља.

За најиновативнији џем треће место су освојиле Удружење жена “Лада” из Варварина и “Златне руке” из Параћина, сребрне медаље припале су “Јухорским вилама” које су спремале џем од шаргарепе, док је злато освојила екипа “Розета” из Крушевца.

Према одлуци жирија треће место за најкреативнији штанд освојили су “Сејачи среће” из Села Варварин, друге су биле “Јухорске виле”, а најкреативнији штанд на овогодишњој “Џемијади” имала је Унија жена СНС Варварин.

У току дана ову прву по реду привредно – туристичку манифестацију у Обрежу обишли су и представници локалног руководства, председник општине Војкан Павић, народна посланица у НСРС др Виолета Лутовац – Ђурђевић, заменица председника Виолета Чолаковић, председник Скупштине проф. Драгољуб Станојевић, његов заменик Братислав Ташић, начелница Општинске управе Гордана Петровић, помоћници председника Саша Срећковић, Оливер Бркић и Дејан Милановић, као и чланови Општинског већа из овог краја.

 

Подели
Skip to content