ЈУХОРСКЕ ВИЛЕ

ВРДЕНОВАЧКИ ОРЛОВИ

“Јухорске виле” представиле “Први еДућан у селу”

13/12/2022

У Основној школи “Мирко Томић” у Обрежу . годинпредстављен је пројекат “Први интернет дућан у селу”, који је Удружење жена “Јухорске виле” реализовало уз подршку општине Варварин. На интернет адреси juhorskevile.rs, поред презентације занатлија, успешних привредника и пољопривредника, налазе се и информације о активностима “Јухорских вила” и “Врденовачких орлова” и КУД-а “Коло”.

Циљ пројекта је представити Обреж и све његове лепоте кроз једну модерну интернет презентацију којој могу приступити корисници из целог света, а за реализацију, у виду техничке подршке и уређивања сајта, задужени су били Срђан Ђорђевић и Саша Срећковић.

Председница општине Варварин др Виолета Лутовац Ђурђевић, изразивши задовољство великом подршком мештана раду “Јухорских вила”, оценила је да су чланице овог Удружење јединствене у задацима које реализују, а један од њих је и пројекат “Први интернет дућан у селу”, али и одлично направљена интернет презентација.

“Јединствене су и непоновљиве зато што су овим пројектом апсолутно исправно искористиле новац који локална самоуправа одваја на годишњем нивоу за удружења грађана. Похвалила бих пројекат “Јухорских вила” зато што овим пројектом нису мислиле само на себе и да промовишу смао своје удружење, већ су мислиле и на своју локалну самоуправу, месну заједницу, на место одакле потичу и заиста је ово један добар пример како треба размишљати јер ми заједно можемо све, једна јединка не може ништа да учини, већ нам управо требају овакви пројекти као што су оне осмислиле”, поручила је председница општине др Виолета Лутовац Ђурђевић.

 

Удружење жена “Јухорске виле” основано је 2019. године и препознатљиво је по организацији манифестације “Џемијада”, али и по бројним хуманитарним активностима. Циљ овог удружења је, пре свега, развој локалне заједнице, а кроз друштвени активизам и волонтеризам учествују у развоју културе и неговању традиције, очувању старих заната, животне средине, развоју предузетништва и женског предузетништва, спорта, образовања и промоције сеоског туризма.

Оливера Пантић, председница Удружења жена “Јухорске виле” објашњава да је најновији пројекат овог удружења веома битан за Обреж из разлога што је крој интернет презентацију у најбољем светлу приказано једно од највећих села у Србији, његове лепоте, као и успешни мештани.

“Сарадњом са нашим мештанима представили смо пољоприврдна газдинства, производњу бетонских елемената, кованог гвожђа, услужне делатности, на еДућану налази се и женски кутак, представили смо наше село као село успешних људи и вредних домаћина и сви посетиоци ове презентације могу на једном месту упознати наше село. Велики је број наших људи који живе ван наше земље и путем овог сајта могу да прате шта се у њиховом Обрежу ради, чиме се баве њихове комшије овде и пријатељи, како живе, какви се догађаји овде дешавају”, наводи Оливера Пантић.

Она је упутила захвалност локалној самоуправи на подршци, али и мештанима Обрежа, Удружењу “Врденовачки орлови” и КУД-у “Коло” на помоћи при изградњи овог сајта и најавила да су у плану нови, иновативни пројекти које ће “Јухорске виле” реализовати у наредном периоду.

Приређен је и пригодан културно – уметнички програм који су припремили ученици ОШ “Мирко Томић” из Обрежа, а Захвалнице су уручене организацијама и појединцима који су учествовали у реализацији пројекта “Први интернет дућан у селу”. Завршној презентацији пројекта присуствовале су и помоћница председнице општине Марија Брајовић, директорка ОШ “Мирко Томић” Драгана Антић, као и представнице Удружења “Сејачи среће”, “Долина Бачине”, “Врденовачки орлови”.

 

Подели
Skip to content